Verzorgingstips

Helleborus staat ook bekend als Kerstroos of Nieskruid. Er zijn wel 20 verschillende soorten Helleborussen, waarvan er groenblijvende soorten zijn en bladverliezende soorten. De planten zijn giftig, houd daar dus rekening mee als je een bloem of bladeren afknipt. De plant bloeit, afhankelijk van het soort, vanaf december tot april. Het is dus één van de winterbloeiende planten. De Helleborus blijft graag op de plek staan, waar hij geplant is.
De meeste Helleborus soorten treft men aan in de Balkan. Twee soorten zijn inheems op Mediterrane eilanden: Helleborus argutifolius in Corsica en Sardinië, en Helleborus lividus op de Balearen. Twee andere soorten zijn inheems in Azië: Helleborus vesicarius in Klein-Azië (Zuid-Turkije en Noord-Syrië) en Helleborus thibetanus in China.

Winterhard

Als de Helleborus in de volle grond staat is hij winterhard tot ongeveer -20°C. Voorwaarde is wel dat de plant niet op de tocht staat, hij houdt van een beschutte standplaats. Vangt de plant teveel harde wind of staat hij op de tocht, dan kunnen de bloemen aangetast raken. Als de Helleborus in een pot staat, kan hij bij strenge vorst beter binnen worden gezet, maar niet warmer dan 10°C.

Standplaats

De plant staat graag in halfschaduw, maar kan meer zon verdragen als de grond maar niet uitdroogt. De grond moet het liefst vochthoudend zijn, maar niet te nat, dus goed doorlatend. Verder gaat de voorkeur uit naar kalkhoudende, vruchtbare grond, met veel humus. De plant staat het liefst op een tegen wind beschutte plaats.

Blad en bloemen

In de winter, als de bloemen zichtbaar worden, kun je wat van het blad wegknippen, zodat de bloemen beter tot hun recht komen. Begin juni is het verstandig om lelijke bladeren van de plant weg te knippen. Het nieuwe blad is vaak al te zien in het hart van de plant.

Eind mei kunnen de bloemen verwijderd worden, je bevorderd zo de bloei voor het komende jaar. Laat je de bloemen aan de plant zitten, dan wordt er zaad gevormd. Uit het zaad kunnen nieuwe zaailingen opkomen. Deze zullen niet soortecht zijn, en de bloemen kunnen dus een andere kleur krijgen dan de eerste plant. Het duurt overigens een paar jaar voor een zaailing bloemen gaat dragen.

Bemesten

In het vroege voorjaar en in het najaar kunt u de Helleborus bemesten met organische mest, als koemest. Ook een organische mulchlaag doet de plant veel goeds.

Consumptie

Onze Helleborussen zijn ongeschikt voor consumptie. De planten zijn giftig.

Schade

De Helleborus kan last krijgen van luis en slakken. Laat u informeren door bijvoorbeeld een tuincentrum om ongewenste plagen te bestrijden. Zwart vlekken op het blad? Dit kan duiden op bladvlekkenziekte. Verwijder alle zieke bladeren en gooi ze in de gft-bak. Heeft u veel last van bladvlekkenziekte? Laat u informeren door bijvoorbeeld een tuincentrum over de beste manier om de plant te beschermen.